Держдума: Росія не буде повертатися в ПАРЄ і платити внесок Раді Європи

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Російська Держдума не буде повертати російську делегацію в Парламентську Асамблею Ради Європи (ПАРЄ) і платити внески Раді Європи у 2019 році. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Сьогодні ніяких істотних зрушень у позиції Асамблеї немає. У цій ситуації Державна Дума не бачить підстав для повернення російської делегації в ПАРЄ і відновлення сплати внесків Російської Федерації до бюджету Ради Європи. Депутати Державної Думи у звʼязку з цим заявляють про недоцільність направлення заявки на підтвердження повноважень членів російської делегації в ПАРЄ у 2019 році», — сказано в заяві, яку ухвалили в Держдумі.

  • Віце-спікер Держдуми Петро Толстой після консультацій з головою ПАРЄ Ліліан Морі Паскʼє в Женеві заявив, що Росія не буде сплачувати внесок в ПАРЄ в 2019 році. «ПАРЄ не отримає російського внеску. Росія не буде купувати квитки на фільм, який вона не дивиться», — заявив парламентарій.
  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.
  • 9 жовтня 2018 року ПАРЄ не змінила правила застосування санкцій до делегації, які дозволили б Росії повернутися до складу Асамблеї.
  • Після цього віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка входить в українську делегацію в ПАРЄ, заявила, що генеральний секретар ПАРЄ Турбйорн Ягланд шантажує організацію економією і скороченням секретаріату після відмови ПАРЄ повертати Росію до складу Асамблеї.