AP: Ватикану передавали «голі селфі» аргентинського єпископа, якому дозволили піти у відставку і перейти на роботу в Рим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ватикан отримував повідомлення про непристойну поведінку аргентинського єпископа Густаво Дзанкетти, який після звинувачень перевівся на роботу в Адміністрацію церковного майна Ватикану, пише Associated Press.

Скандал із Дзанкеттою виник на початку січня. З 2013 року він керував єпархією Орана, неподалік північного кордону Аргентини з Болівією. Влітку 2017 року він несподівано подав у відставку. Але вже за півроку Ватикан оголосив про призначення Дзанкетти на високу посаду в Адміністрації церковного майна Святого Престолу. Цей офіс розпоряджається всім майном та фінансовими активами Святого Престолу. Там пояснили таке призначення управлінськими здібностями єпископа.

Колишній підлеглий Дзанкетти, вікарій Хуан Хосе Манзано заявив, що особисто передавав у Ватикан в 2015 і 2017 роках «голі селфі Дзанкетти», а також інформацію про домагання до семінаристів.

За словами Манзано, Ватикан викликав до себе Дзанкетту, після чого він повернувся до Аргентини «у повній упевненості, що ці звинувачення ніхто не розслідуватиме». Вже за кілька місяців Дзанкетта став «більш агресивним і приймав імпульсивні рішення». Єпископ постійно приходив до місцевої семінарії і «пив з семінаристами». У травні 2017 року Манзано знову поскаржився на Дзанкетту, і Святий Престол повторно викликав аргентинського єпископа. Після цієї поїздки 54-річний Дзанкетта оголосив про свою відставку, пославшись на погіршення здоровʼя.

Єпископ перебуває у близьких стосунках із Папою Римським Франциском, стверджує агентство. Ієрарх був виконавчим заступником секретаря Конференції аргентинських єпископів, яку кардинал Хорхе Маріо Бергольо (Папа Франциск) очолював з 2005 по 2011 роки. Крім того, Франциска називають особистим духівником Дзанкетти.