Вночі у Північній Ірландії вибухнув автомобіль. Інцидент приписують «Новій Ірландській республіканській армії»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У місті Лондондеррі (Північна Ірландія) у ніч на 20 січня вибухнув автомобіль, пише Reuters.

Автомобіль вибухнув біля будівлі місцевого суду у центрі міста. Перед цим поліція отримала попередження телефоном і почала евакуацію населення. У цей час пролунав вибух.

Як пише агентство, автівка виявилася краденою. «Цей безглуздий акт терору має бути якнайсуворіше засуджений. Вдячна нашим спецслужбам за їхні швидкі дії, які допомогли забезпечити відсутність загиблих або постраждалих», — заявила лідер Демократичної юніоністської партії (DUP) Арлен Фостер.

Тим часом, у ірландській редакції газети Sunday Times повідомили, що напад здійснила група «Нова Ірландська республіканська армія», яка виступає проти мирної угоди 1998 року.

Інцидент у Лондондеррі стався на тлі переговорів Британії з ЄС про вихід з блоку. Одним з головних каменів спотикання є питання митного кордону. ЄС наполягає, щоб він проходив по Ірландському морю. Британія заперечує проти цього, тому що таке рішення фактично «відріже» Північну Ірландію від іншої частини королівства.

Що таке Ірландська республіканська армія?

Воєнізоване угрупування, яке ставить за мету досягнення повної незалежності Північної Ірландії від Сполученого Королівства. Свою діяльність угрупування веде з 1912 року. Внаслідок протистояння з Лондоном у конфлікті загинули понад 3,5 тис. чоловік.

У квітні 1998 року у Белфасті Великобританія, Ірландія та декілька партій (у тому числі політичне крило ІРА) підписали угоду про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії. Ця угода значною мірою сприяла завершенню трьох десятиліть насильства у Північній Ірландії.