У Києві відбулася акція проти неофашизму й ультраправого насильства. На аналогічній акції в Росії затримали сімох людей

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Києві відбулася акція проти неофашизму й ультраправого насильства. На аналогічній акції в Росії затримали сімох людей

Facebook / Комітет 19 січня

На Михайлівській площі відбулася акція памʼяті російського адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, яких убили в Москві в 2009 році. Це традиційна акція проти неофашизму й ультраправого насильства. Її проводять вже десятий рік поспіль.

В акції взяли участь кілька десятків громадських активістів і правозахисників. Учасників охороняла поліція.

Протистояти акції вийшли кілька десятків представників праворадикальних організацій. Минулого року вони також намагалися зірвати акцію.

Цьогоріч акція відбулася без явних порушень правопорядку.

Подібні акції відбулися в кількох містах по всьому світу. На аналогічній акції в Петербурзі поліція затримала сімох людей. Акцію відмовилася погодити місцева влада, однак активісти влаштували ходу до памʼятника жертвам політичних репресій на Воскресенській набережній, де поклали квіти.

Така ж хода відбулася в Москві, в ній брали участь кілька сотень людей. Акція минула без пригод.

  • Станіслав Маркелов займався справами, повʼязаними зі злочинами в Чечні, і правозахистом. Анастасія Бабурова була позаштатним співробітником «Нової газети», а також активним учасником антифашистського руху.
  • Їх обох застрелили в Москві в 2009 році. За підозрою у вбивстві пізніше були заарештовані представники російської правої організації «Російська національна єдність».
  • По всій Іспанії відбуваються акції протесту проти ультраправої партії Vox, яка пройшла в регіональний парламент Андалусії. Мітингувальники вважають, що Vox посягає на рівність статей. Ця партія пропонує скасувати закон про домашнє насильство.
  • В Одесі під час акції на підтримку полонених українських моряків під будівлею генконсульства Російської Федерації сталася сутичка між активістами і правоохоронцями. Один з активістів намагався облити червоною фарбою ворота консульства, але цьому перешкодила поліція.