Представлено проект послідовника Великого адронного коллайдера. Він буде в чотири рази більше за діючий прискорювач

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Представлено проект послідовника Великого адронного коллайдера. Він буде в чотири рази більше за діючий прискорювач

Thomas Cizauskas / Flickr

У Женеві Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) представила концепцію кільцевого коллайдера (Future Circular Collider, FCC). Він у чотири рази більше за діючий Великий адронний колайдер. Проект розміщено на сайті організації.

Робота над новим проектом триває з 2014 року. Новий прискорювач повинні запустити після того, як закінчиться термін експлуатації Великого адронного коллайдера в Женеві.

Кільцевий коллайдерпланують використовувати для декількох проектів, до 2040 року він повинен дозволити виміряти відомі частки з більшою точністю, а також зафіксувати рідкісні процеси.

Імовірний термін дії роботи Великого адронного коллайдера — 15—20 років. Після цього його можна буде використовувати для нового проекту прискорювача. Новий коллайдер, за підрахунками фахівців, має пропрацювати 70 років. Загалом, за підрахунками, на проект знадобиться близько €24 млрд (приблизно 766 млрд грн).

Критики виступають проти нового проекту и вказують на те, що такі гроші краще було б витратити на інші дослідження, наприклад на боротьбу зі зміною клімату.