Понад 200 країн світу погодили пакет заходів для реалізації Паризької угоди

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У суботу дипломати з майже 200 країн світу уклали угоду про збереження Паризької угоди про клімат, прийнявши детальний перелік правил щодо здійснення пакту. Про це пише The New York Times.

Угода, укладена після нічної сесії переговорів, вимагає від кожної країни світу дотримуватися єдиного набору стандартів для вимірювання викидів і відстеження кліматичної політики. Також вона закликає країни активізувати свої плани щодо скорочення викидів напередодні чергового раунду переговорів у 2020 році.

Угода також закликає багатші країни прояснити питання про допомогу бідним країнам, аби ті могли боротися із забрудненням навколишнього середовища або підвищити стійкість до стихійних лих.

Сполучені Штати погодилися на угоду, попри обіцянку президента Трампа відмовитися від Паризької угоди. Дипломати й активісти в галузі зміни клімату заявили, що сподіваються, що цей факт допоможе адміністрації змінити своє рішення і залишитися в Паризькій угоді. Сполучені Штати не можуть офіційно вийти з угоди до кінця 2020 року.

Спостерігачі кажуть, що переговорники Сполучених Штатів конструктивно працювали за лаштунками з Китаєм над правилами прозорості. Дві країни вже давно сперечалися: Китай наполягав на інакших правилах звітності для країн, що розвиваються, тоді як Сполучені Штати виступали за послідовні правила обліку викидів і хотіли, щоб усі країни підлягали однаковому зовнішньому контролю.

«США отримали чітку методологію, що забезпечує досягнення Китаєм та Індією своїх цілей», — сказав Джейк Шмідт, директор з міжнародної політики Ради із захисту природних ресурсів. «Це створює рівне ігрове поле, про яке вони просили».

Багато з присутніх на цьогорічних переговорах Організації Обʼєднаних Націй з питань клімату, відомих як КС-24 (скорочення від їх офіційної назви), висловили розчарування з приводу того, що вони вважають напівзаходами у боротьбі зі зростаючою кліматичною кризою. Викиди парникових газів все ще збільшуються по всьому світу, і мільйони людей перебувають під високим ризиком через сильні посухи, повені й пожежі.

Але прихильники угоди, досягнутої в суботу, заявили, що вони сподіваються, що нові правила допоможуть побудувати доброчесний цикл довіри й співробітництва між країнами, тоді як глобальна політика виглядає все більш роздробленою.

Не кожна країна отримала те, що хотіла, на зустрічі. Країни, що розвиваються, сподівалися на більш надійні обіцянки щодо кліматичної допомоги, але це питання було відкладено для майбутніх переговорів.

Більшість делегатів на переговорах хотіли офіційно схвалити велику доповідь, опубліковану в жовтні науковою групою ООН зі зміни клімату, в якій йшлося про те, що викиди викопного палива мають скоротитися приблизно вдвічі протягом 12 років, щоб уникнути серйозних порушень клімату.

Але Сполучені Штати і три інших великих виробника нафти — Саудівська Аравія, Кувейт і Росія — спробували послабити формулювання заяви, неабияк розсердивши делегатів з тих країн, яким загрожує найвищий ризик. До пʼятниці переговорники виробили компромісне формулювання: висловили «подяку» за звіт.