В Ірані українському моряку Новічкову пропонували перейти в іслам, щоб уникнути смертної кари

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український моряк Андрій Новічков, який був звільнений Іраном напередодні, заявив, що йому пропонували прийняти іслам, щоб довести свою невинуватість у вбивстві іранського матроса. Про це моряк заявив на прес-конференції.

Як повідомив журналіст «Радіо Свобода» Михайло Штекель, Новічков пояснив, що за іранським законом, якщо у момент злочину не було свідків, то можна заприсягтися у невинуватості, поклавши руку на Коран. Така процедура застосовується лише до мусульман і дозволяє отримати помилування.

За словами Новічкова, його звинуватили у вбивстві лише тому, що він був єдиним свідком. Він також додав, що відмовився прийняти іслам, оскільки для нього це рівноцінно зраді.

Родичі загиблого іранця теж висували звинувачення проти українського моряка, пославшись на отриманий незадовго до інциденту лист, у якому матрос писав, що побоюється Новічкова.

Українець заявив, що вимагав від команди лише виконання своїх обовʼязків та дотримання техніки безпеки. Згодом на суді це підтвердили й інші члени екіпажу. Він зазначив, що побоювання матроса — це його особиста проблема.

Нагадаємо, Новічков у 2017 році працював помічником капітана на іранському судні Arezoo. У тому ж році під час невеликої словесної перепалки з Новічковим іранський матрос несподівано вистрибнув за борт і загинув. Після прибуття корабля в порт українця заарештували та звинуватили у вбивстві. Йому загрожувала смертна кара через повішення.