Звільнений Іраном український моряк Новічков повернувся в Україну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український моряк Андрій Новічков, якого Іран засудив за нібито вбивство матроса судна Arezoo, повернувся в Україну. Він прилетів у аеропорт «Бориспіль».

Відповідаючи на питання журналістів, Новічков заявив, що у нього не було конфлікту з іранським матросом, додавши, що це «специфіка їх народу».

«Кроки, зроблені без обдумування, які наражають життя на максимальний ризик, не завжди обходяться для нас без наслідків. Людина, яка вистрибує за борт на ходу у холодну воду, не роздумуючи — я вважаю, що таким точно не місце в морі. Сам вистрибнув, а мене чомусь звинуватили. У мене з ним конфліктів не було. Я кажу, а він робить. Просто. Невиконання своїх обовʼязків не є конфліктом у підпорядкуванні. Отримав зауваження — поїхав додому. Фініш», — розповів моряк.

У лютому 2017 року в Ісламській республіці українця звинувачували у вбивстві матроса, який, за словами Новічкова, сам вистрибнув за борт судна під час невеличкої словесної перепалки. В Ірані Новічкову загрожувала смертна кара.

Українського моряка обміняли на іранського громадянина Алі Джадуея, якого в Україні звинувачували у шпигунстві і він був помилуваний президентом Петром Порошенком. Представники зовнішньої розвідки відмовилися розповідати деталі обміну.