У Чорне море вперше після анексії Криму зайшов російський ракетний есмінець «Североморск». Що це означає?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Чорне море вранці 9 січня зайшов російський протичовновий ракетний есмінець «Североморск» (619), який входить до складу Північного флоту РФ.

Про це у Facebook повідомляють головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко та редактор «Українського мілітарного порталу» Тарас Чмут.

«Вперше за часи окупації Криму до Чорного моря зайшов не просто десантний корабель іншого флоту РФ, ніж Чорноморський (десантні кораблі інших флотів постійно використовуються для перевезень з Криму та Новоросійська до Сирії), а корабель, що відносять до основної ударної сили ВМФ РФ в дальній морській зоні», — написав Клименко.

З чим це повʼязано?

Екс-генконсул України у Стамбулі та голова правління організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко в коментарі theБабелю назвав такі дії Росії «грою мʼязами». За його словами, таким чином росіяни показують силу і свою готовність до атаки, як вони продемонстрували це у Керченській протоці.

Яременко каже, що есмінець є відповіддю НАТО на введення їхніх кораблів у Чорне море. При цьому він зазначив, що США та НАТО відправляли лише розвідувальні, експедиційні та десантні судна, але жодного разу бойові. Росія ж «показала» ударний корабель, щоб «відбити бажання в Альянсу надавати збройну допомогу Україні».

При цьому Яременко підкреслив, що мета перебування російського есмінця у Чорному морі до кінця нам може бути невідома. Такі кораблі завжди виконують певні військові завдання, які відомі лише командуванню флоту РФ. Але те, що «Североморск» впливає на ескалацію конфлікту в регіоні — факт.