Патріарх Філарет: Православна церква України стане патріархатом після повного обʼєднання з УПЦ МП

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Православна церква України набуде статусу патріархату після обʼєднання з усією УПЦ Московського патріархату і після визнання її автокефалії усім світовим православʼям. Таку думку висловив почесний патріарх Православної церкви України Філарет під час божественної літургії у Михайлівському соборі в Києві, передає УНІАН.

Патріарх Філарет зазначив, що в Україні продовжує існувати Московський патріархат, і «нам треба обʼєднатися з ним, але це не так просто».

«Тому треба мати мудрість, треба мати терпіння, бути наполегливими і знати дорогу, якою ми повинні йти. А якою є дорога наша? Перше — обʼєднати українське православʼя в одну Українську православну церкву. Друге — щоб всі православні церкви, не тільки Константинопольський патріархат, але і всі інші, визнали автокефалію помісної Православної церкви України», — додав почесний патріарх.

За його словами, поки є такі церкви, які, перебуваючи під впливом Москви, не хочуть визнати Українську церкву автокефальною. Він зазначив, що в Обʼєднавчому соборі українських православних церков брали участь два архієреї з Московського патріархату, і з ними у ПЦУ прийшли 20 парафій, в той же час з УАПЦ прийшли 500—600 парафій, а з УПЦ КП — 6 тисяч парафій.

За словами патріарха Філарета, справжнє обʼєднання українських православних церков станеться, коли «всі парафії та єпархії Московського патріархату обʼєднаються з нами в одну Українську православну церкву».

«Але нам треба домогтися того, щоб українську церкву визнавали як патріархат, а не як митрополію... Так і зараз переконаний, що Київський патріархат буде. Коли він буде? Коли ми обʼєднаємося в одну церкву, і коли нас визнають як митрополію інші церкви», — наголосив патріарх Філарет.