Томос на деякий час повернуть у Стамбул. Його повинні підписати всі члени Святійшого Синоду Вселенського патріархату

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Томос на деякий час повернуть у Стамбул. Його повинні підписати всі члени Святійшого Синоду Вселенського патріархату

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Сувій Томосу на кілька днів повернуть на Фанар. Необхідно, щоб його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату, про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Томос буде до вечора [понеділка] виставлений для того, щоб хто захоче, міг підійти і побачити цей унікальний документ... В найближчі дні його повернуть у Стамбул в Константинопольський патріархат, оскільки зараз він підписаний тільки Вселенським патріархом [Варфоломієм]. Потім там повинні бути підписи всіх членів Святійшого Синоду Вселенського патріархату. Буквально через два дні відбудеться Синод, де це буде зроблено, і тоді вже Томос, остаточно і назавжди, повернеться в Україну і буде зберігатися в особливих умовах», — повідомив керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш під час різдвяної літургії у Софійському соборі в Києві.

  • У Софійському соборі в Києві після різдвяної літургії розгорнули Томос про автокефалію Православної церкви України. У храм Томос урочисто внесли митрополит Епіфаній і президент Петро Порошенко.
  • Уранці 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ. Томос вручили відразу після святкового різдвяного богослужіння. Проводили службу одночасно Вселенський патріарх Варфоломій і глава Православної церкви України Епіфаній.
  • Історичний документ Вселенський патріарх Варфоломій підписав напередодні — 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. theБабель вів онлайн-трансляцію урочистого заходу.