Цукерберг продав акції Facebook, щоб профінансувати розробку мозкових імплантів

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Цукерберг продав акції Facebook, щоб профінансувати розробку мозкових імплантів

Christophe Morin / IP3 / Getty Images

Марк Цукерберг разом з дружиною продали акції Facebook, щоб профінансувати групу дослідників, яка розробляє мозкові імпланти для лікування різних хвороб, повідомляє Business Insider.

За інформацією видання, генеральний директор Facebook Марк Цукерберг і його дружина педіатр Прісцилла Чан продали 29 мільйонів акцій Facebook, щоб зібрати $5 млрд для програми біомедичних досліджень « Ініціатива Чан-Цукерберга» (CZI).

Програма CZI включає в себе розробку інтерфейсу типу «мозок-машина», тобто пристрою, який перетворює думки на команди. Це бездротовий імплант головного мозку, який може записувати, стимулювати й управляти рухами тіла у режимі реального часу.

Команда вчених імплантувала такий пристрій в мозок примата. Розробка призначена для лікування таких хвороб, як епілепсія і хвороба Паркінсона — передбачається, що вона повинна зупинити напад, щойно він почнеться.

«Наш пристрій здатний контролювати мозок примату під час проведення терапії, тому ви точно знаєте, що відбувається», — заявила співавтор роботи, професор інформатики та інженерії в Каліфорнійському університеті Ріккі Мюллер.

Пристрій отримав назву Cortera. За словами Мюллер, Cortera може визначити, коли примат збирається зробити певний рух, і зупинити цей рух цільовим електричним сигналом, що посилається у відповідну частину його мозку.

«Я вважаю, що цей пристрій відкриває можливості для нових видів лікування», — зазначила Мюллер.