Жителі Нью-Йорка зможуть вказувати у свідоцтві про народження третю стать. Навіщо це потрібно

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Жителі Нью-Йорка зможуть вказувати у свідоцтві про народження третю стать. Навіщо це потрібно

Diego Duarte Cereceda / Unsplash

Новий закон в Нью-Йорку полегшує трансґендерним і небінарним жителям зіставити свідоцтво про народження з їх ґендерною ідентичністю без необхідності підписаного документа від лікарів. Про це пише CNN.

Закон, який набув чинності у вівторок, також створює новий варіант «X» для відображення небінарної ідентичності.

«Трансґендерні і небінарні ньюйорківці заслуговують права вибирати, як вони себе ідентифікують, і жити з повагою і гідністю», — заявив мер Білл де Блазіо в заяві, опублікованій в понеділок.

«Наше місто поважає вашу ґендерну ідентичність і право підтверджувати її у вашому свідоцтві про народження», — додав він.

Відповідно до закону особи, які народилися в Нью-Йорку, можуть подати заявку на зміну ґендерного маркера в своєму свідоцтві про народження, подавши нотаріально завірену заяву про те, що перегляд має відображати їх «справжню ґендерну ідентичність, а не в шахрайських цілях».

«Вам не потрібен лікар, щоб сказати вам, хто ви, і вам не потрібен лікар, щоб змінити свідоцтво про народження, щоб відобразити своє справжнє обличчя», — заявив спікер міської ради Нью-Йорка Корі Джонсон у червневій заяві, коли закон був прийнятий.

«Опція «X» не буде доступна під час народження», — сказав представник відділу охорони здоровʼя Нью-Йорка Майкл Ланца. Цей крок є останнім у зусиллях міста по скороченню юридичної тяганини для транссексуалів і осіб, які не є бінарними. Сотні людей вже отримали виправлені свідоцтва про народження з підписом лікарів, оскільки в 2015 році міська влада знизили вимоги для зміни гендерної маркера. До цього особам, які бажали змінити свій ґендерний маркер у свідоцтві про народження, доводилося надавати медичне підтвердження щодо корекції статі.

Нью-Йорк приєднується до штатів Каліфорнія, Орегон, Вашингтон і Айдахо, дозволяючи міняти свідоцтво про народження без підпису медичного закладу. Нью-Джерсі планує долучитися в лютому.

Штат Нью-Йорк, як і раніше, вимагає підпис лікаря для зміни ґендерного маркера у виданих державою документах, наприклад у водійськіх правах.