Революційний винахід науковців з Великої Британії дозволить попрощатися з GPS

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Революційний винахід науковців з Великої Британії дозволить попрощатися з GPS

Imperial College London

Науковці з Великої Британії створили перший у світі квантовий компас. Пристрій було розроблено на гроші Міністерства оборони країни, і це справжня революція в навігації. Про це пише Engadget.

«Компас, який є першим комерційним інструментом, що може знайти що-небудь на Землі без будь-яких перешкод, бо він не залежить від іноземних супутників», — сказано в прес-релізі.

Пристрій було розроблено вченими в Імперському коледжі в Лондоні після того, як міністерство оборони Великої Британії вклало в дослідження «мільйони фунтів». Новий компас називається «квантовим акселерометром», який працює незалежно від супутників GPS і вимірює швидкість зміни обʼєкта протягом заданого періоду часу.

Такі акселерометри встановлені на смартфонах і мобільних пристроях, але їх необхідно періодично калібрувати для точної роботи. Квантовий компас, у свою чергу, вимірює рух атомів при температурах, близьких до абсолютного нуля. Спеціальний лазер, який розроблявся близько трьох років, може керувати і контролювати атоми в цьому охолодженому стані. Винахід планують використовувати на атомних підводних човнах, які повинні залишатися схованими та ізольованими від зовнішнього світу.

«Супутники можуть іноді втрачати сигнал через ситуацію в космосі або високих будівлях. Вони можуть бути навмисно знищені або підроблені таким чином, щоб поставити під загрозу ваше місце розташування. Крім того, GPS-сигнал не скрізь доступний», — заявив розробник компаса Джозеф Коттер.