Reuters: Серед найбільших загроз світовій безпеці у 2019 році — новий напад Росії на Україну

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Reuters: Серед найбільших загроз світовій безпеці у 2019 році — новий напад Росії на Україну

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Аналітик Пітер Еппс написав для міжнародного агентства Reuters колонку ,в якій назвав найбільші загрози світовій безпеці в 2019 році.

«З огляду на торгову війну між Сполученими Штатами та Китаєм, найбільші військові дії Росії у Східній Європі з часів холодної війни і найбільш непередбачувану адміністрацію США в сучасній історії, 2019-й не залишиться без сюрпризів у стратегічній сфері», — пише Пітер Еппс.

Як відзначає аналітик, Україна залишається місцем, де ескалація в Європі є найбільш вірогідною. Він пише, що Москва може спробує знову захопити українську територію — цього разу в напрямку порту Маріуполь. Еппс згадує про те, що Росія захопила Крим і відгородила півострів від материка парканом, а також взяла контроль над входом у спільне Азовське море після того, як побудувала Керченський міст.

«Незалежно від того, відбудеться це чи ні, посилення позиції з боку НАТО та російських сил в Чорному морі також здається неминучим, особливо напередодні українських виборів 31 березня», — йдеться у колонці.

Серед ймовірних викликів 2019 року аналітик називає тристоронню зустріч між президентами США, Росії та Китаю; ситуацію в Південно-Китайському морі; військові конфлікти в Сирії та Ємені, для яких 2019-й може стати критичним; а також політику КНДР через можливе повернення до випробувань ядерної зброї у Північній Кореї на тлі посилення торгової війни між США та Китаєм.