Посол: У 2019 році в Чехії створять е-каталог місць української памʼяті

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У 2019 році має розпочатися створення електронного каталогу місць української пам’яті на території Чехії, повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook.

«Користуючись цією нагодою, я хотів би ще раз закликати українців з усіх куточків Чехії допомогти нам у пошуку поховань українців. Якщо ви знайшли таку могилу або пам’ятник, особливо в регіонах, будь-ласка, сфотографуйте її, опишіть точне місце її розташування і надішліть цю інформацію нам будь-яким зручним для вас способом», — закликає посол.

Впорядковувати місця української пам’яті на території Чехії почали з минулого року.

«Загалом у 2018 році впорядковано 11 поховань видатних українських діячів у Празі, 3 поховання — у Подєбрадах та 2 пам’ятники у Ліберці й Пршібрамі», — додає Перебийніс.

За його словами, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України у місті Ліберець було відновлено пам’ятник воїнам УНР, створений за проектом відомого українського художника Василя Касіяна, у місті Пршібрам — пам’ятник відомого українського скульптора Михайла Бринського на могилі його друга та бойового товариша Миколи Шемердяка. Його урочисте відкриття було приурочено до 135-річчя від дня народження скульптора.