Орангутани можуть говорити про минуле і розуміють, що таке майбутнє

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Здатність говорити про події, які сталися в минулому, довгий час вважалася прерогативою людей, однак недавнє дослідження показало, що матері орангутанів чекають в середньому сім хвилин після того, як потенційний хижак зникає з поля зору, перш ніж подати сигнал тривоги, щоб попередити інших, пише ScienceAlert.

У орангутанів досить специфічний сигнал тривоги — він схожий на звук людського поцілунку. Учені вважають, що це допомагає попередити інших про небезпеку, але також цей сигнал може повідомити хижакові, що його помітили.

Команда вчених зʼясувала, що в цих тривожних сигналах є зміщення у часі, яке, як вважають дослідники, є результатом «здатності передавати інформацію про те, чого немає, про минулу або майбутню подію».

Це означає, що людська здатність розуміти і висловлюватися про минуле, можливо, походить від стародавнього гомініда, повʼязаного як з людьми, так і з орангутанами.

  • Американські біохіміки з Каліфорнійського технологічного інституту розробили систему здатної до перебудови ДНК-орігамі, в уже готовій структурі якої окремий елемент можна замінити на інший. Працездатність запропонованого підходу вчені довели, зігравши партію в хрестики-нулики на микрометровому полі, повністю побудованому з молекул ДНК.
  • Учені Глибинної вуглецевої обсерваторії знайшли бактерію, яка дихає ураном і виділяє відходи у вигляді маленьких кристалів.