Der Spiegel призупинив роботу з двома редакторами через скандал із журналістом-вигадником

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Der Spiegel призупинив роботу з двома редакторами через скандал із журналістом-вигадником

Thomas Lohnes / Getty Images

Німецьке видання Der Spiegel на час внутрішнього розслідування щодо колишнього журналіста Клааса Релотіуса, який був викритий у написанні вигаданих статей, призупинило контракти з двома редакторами.

Як повідомляє газета Bild, мова йде про шеф-редактора Ульриха Фихтнера і Маттіаса Гайера з розділу «Суспільство».

Главред Der Spiegel Штеффан Клусман пояснив рішення тим, що у багатьох співробітників «є питання» до вказаних редакторів, оскільки вони мали безпосереднє відношення до діяльності Релотиуса. Фіхтнер привів Релотиуса до видання, а Гайер керував діяльністю журналіста-вигадника і взяв його на постійну ставку.

Нагадаємо, що скандал навколо журналіста вибухнув після того, як один з його колег помітив у публікації «Межа мисливця» (про американські загони самооборони на кордоні з Мексикою) неточності.

Пізніше при перевірці матеріалів Релотиуса зʼясувалося, що журналіст вигадав багато фактів і героїв. При цьому деякі з статей журналіста раніше отримували престижні премії.

  • Видання Der Spiegel, яке раніше викрило свого журналіста на вигадуванні героїв і текстів, зʼясувало, що він ще і збирав гроші на вигаданих сиріт з Сирії. Видання повідомило, що довідалось від читачів про проведення Релотиусом кампанії зі збору коштів з його приватної електронної пошти нібито на допомогу двом дітям-сиротам. Гроші журналіст просив переводити на свій персональний рахунок.