Радник президента заявив, що майже вся «сіра зона» на Донбасі звільнена від сепаратистів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Збройні сили України взяли під контроль майже всю «сіру зону» вздовж лінії розмежування на Донбасі, заявив в ефірі «Прямого» радник президента Юрій Бірюков.

«Від того стану, в якому ми почали у травні 2014 року, дві третини території [Донбасу] були звільненні. Практично вся «сіра зона» звільнена та взята під контроль», — сказав Бірюков.

  • У жовтні Об’єднані сили зачистили село поблизу міста Волноваха Донецької області та просунулися на 1 200 метрів усередину «сірої зони».
  • «Сіра зона» розділяє позиції Збройних сил України та бойовиків. Як пояснюють в Операції об’єднаних сил, «сіра зона» — умовне поняття. Воно включає як окремі ділянки місцевості, так і цілі населені пункти. Більшість із них — це «мертва зона», де немає мешканців. Але саме наявність цих зон є одним з головних чинників створення небезпеки для підрозділів ООС у зоні бойових дій на Донбасі.
  • У грудні представник України у Тристоронній контактній групі Євген Марчук заявив, що нинішня фактична лінія зіткнення на Донбасі наполовину не відповідає лінії зіткнення, визначеній Мінськими домовленостями.