Погрожували розстрілом. Філарет розповів про співпрацю з КДБ у радянські часи

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Патріарх Філарет розповів, що вимушено співпрацював у часи СРСР з КДБ (Комітет державної безпеки) і заявив, що радянська спецслужба контролювала абсолютно всю церкву.

Про це він розповів в інтервʼю «Радіо Свобода».

За його словами, без його згоди КДБ не затверджувався жоден єпископ, архієрей або священик. КДБ реєстрували абсолютно кожного священнослужителя.

«Тому для того, щоб мати реєстрацію, треба було домовитися з ними, щоб вони погодилися на посвяту того чи іншого єпископа і призначення того чи іншого священика [...] Якщо він не мав контактів, то він не був єпископом. Тому, якщо хтось із тих архієреїв скаже, що він не мав контактів, то це означає, що він говорить неправду», — розповів Філарет.

Патріарх заявив, що йому особисто погрожували розстрілом, якщо він не буде доносити в КДБ про сповіді людей.

«Я сказав: ні, священик повинен зберігати таємницю сповіді. Тоді він виймає пістолет, кладе на стіл і каже: ми можемо вас розстріляти. Я йому на це сказав: можете розстріляти мене, але для мене не має значення, я зараз помру, ви мене розстріляэте, чи я доживу до глибокої старості, а виконувати ці ваші умови не буду», — сказав Філарет.

Він зазначив, що теж погоджував усі рішення з радянською спецслужбою, але в підсумку церква «пройшла цей період і перемогла».