Прокурор Вашингтона подав позов проти Facebook

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокурор Вашингтона подав позов проти Facebook

Chip Somodevilla / Getty Images

Прокурор Вашингтона, округ Колумбія подав судовий позов проти компанії Facebook через витік даних користувачів, повʼязаний з компанією Cambridge Analytica, пише The Guardian.

«Facebook не захистив приватність своїх користувачів та надурив їх щодо того, хто мав доступ до їхніх даних та як ці дані використовувались», — йдеться у поданні генпрокурора Вашингтона Карла Расіна.

Прокурор підкреслює, що Facebook дозволив таким компаніям як Cambridge Analytica та іншим доступ до особистих даних без згоди користувачів, що загрожувало маніпуляцією цими даними. «Цей позов має на меті примусити Facebook виконувати власні обіцянки щодо захисту приватності користувачі», — сказав прокурор.

Що таке Cabridge Analytica?

Приватна англійська компанія, яка займається глибинним аналізом даних (зокрема, даних соцмереж) для розробки стратегічної комунікації під час виборчих кампаній в інтернеті.

Cabridge Analytica брала участь у виборчій кампанії Дональда Трампа, а також у кампанії з виходу Великої Британії з Європейського союзу. Пізніше зʼясувалося, що компанія зібрала приватну інформацію від більш ніж 50 млн користувачів Facebook у розробці методів підтримки виборчої кампанії Трампа. Через це Facebook опинилася у центрі уваги американської влади та правоохоронців.

  • 17 грудня суд штату Вашингтон зобовʼязав компанії Google і Facebook сплатити штраф через те, що компанії не зберегли на своїх сайтах записи про замовників політичної реклами. Google оштрафували на $217 тис., а Facebook — на $238 тис.
  • Перед цим правозахисна організація «Національна асоціація сприяння прогресу кольорового населення» (NAACP) заявила, що повернула пожертви Facebook. Вона також закликала бойкотувати соцмережу після того, як стало відомо, що платформу використовували для маніпулювання афроамериканцями на президентських виборах 2016 року.