Аграрний комітет Ради рекомендує продовжити на рік мораторій на продаж сільгоспземель

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект №9355-5 про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова підкомітету з питань земельних відносин Олег Кулініч.

Зазначимо, що народні депутати 18 грудня включили до порядку денного сесії 16 законопроектів (№9355 і 15 альтернативних), якими пропонується продовжити цей мораторій.

Кулініч повідомив, що сьогоднішнє засідання аграрний комітет присвятив розгляду цих 16 законопроектів. Запропоновані документи передбачають різні дати зняття мораторію — від 22 квітня 2019 до 1 січня 2030 року.

«Оптимальним строком я вважаю один рік, як пропонується законопроектом №9355-5. У цьому ж законопроекті міститься обовʼязок уряду, нарешті, подати у Верховну Раду законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, який ми вже довго чекаємо. Ми повинні бачити позицію уряду з цього питання», — розповів Кулинич.

Підтриманий комітетом законопроект передбачає, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

  • Відповідно до нинішньої редакції Земельного кодексу, купівля-продаж с/г землі в Україні не допускається до набрання чинності закону про обіг земель сільгосппризначення.
  • Заборона продавати і купувати землю була введена у 2002 році — «на перехідний період», поки не буде прийнятий закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.
  • У грудні 2017 року Верховна Рада в девʼятий раз продовжила на рік мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав порушенням прав людини тотальну заборону на купівлю-продаж землі сільгосппризначення в Україні.
  • Світовий банк прогнозує, що ціни на продаж землі в Україні можуть зрости втричі у разі скасування мораторію.
  • Скасування мораторію на продаж сільгоспземель є одним із структурних маяків Міжнародного валютного фонду. У Фонді неодноразово відзначали, що Україні важливо мати відкритий ринок землі для посилення економіки.
  • 6 вересня Верховна Рада скасувала мораторій на експорт лісу-кругляка. Заборона діяла в Україні з 2015 року. Скасування цього мораторію було умовою для надання Україні нової макрофінансової допомоги від ЄС.