УПЦ КП: Вселенський патріарх вручить Томос 6 січня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос про автокефалію предстоятелю Української церкви 6 січня у Константинополі. Про це заявив речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), передає «ВВС Україна».

За його словами, УПЦ КП провела 13 грудня свій архієрейський собор для підготовки до Обʼєднавчого собору та визначила єдиного кандидата від себе на пост предстоятеля майбутньої церкви. Свого кандидата УПЦ КП представить вже на соборі.

6 січня у Константинополі, за словами Зорі, відбудеться божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха та предстоятеля Української помісної церкви, а після цього йому вручать Томос.

Як розповів архиєпископ, кожен учасник Обʼєднавчого собору візьме з собою двох осіб: одного клірика й одного монаха чи мирянина. Голосування буде таємним, як раніше запропонував Вселенський патріарх. Спочатку всі учасники собору визначать трьох головних претендентів. А потім виключно архієреї таємним голосуванням оберуть з цієї трійки предстоятеля.

Зоря додав, що комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до Обʼєднавчого собору, розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви.

«Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від Синоду Вселенського патріархату. Дискутували, певні речі збережені, певні речі змінені, дещо відкинуте», — сказав речник УПЦ КП.