Синод ухвалив текст Томосу для України і дату Об’єднавчого собору, але про це поки не говорять публічно. Коротко переказуємо репортаж «ВВС Україна».

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Синод ухвалив текст Томосу для України і дату Об’єднавчого собору, але про це поки не говорять публічно. Коротко переказуємо репортаж «ВВС Україна».

Ecumenical Patriarchate / Flickr

Синод Вселенського патріархату, який завершився 29 листопада у Стамбулі, схвалив текст Томосу для України та призначив дату проведення Об’єднавчого собору. Але цю інформацію не включили до офіційного прес-релізу про підсумки Синоду. Текст Томосу вже затверджено, і на ньому ґрунтується статут нової церкви України. Собор щодо її створення має відбутись у грудні. Він проходитиме, найімовірніше, у Софійському соборі в Києві. Після цього обраний на соборі новий предстоятель поїде у Стамбул, де й отримає Томос від Вселенського патріарха, а до цього текст документу не оприлюдниватимуть. theБабель коротко переказує статтю Української служби ВВС, кореспонденти якої спостерігали за перипетіями Синоду в Стамбулі.

Підсумкове комюніке Синоду Вселенського патріархату, який завершився 29 листопада, містило лише один пункт, що стосувався України. Там було вказано, що «Синод підготував проект установчого статуту української церкви». Проте Синод ухвалив також текст Томосу про автокефалію та дату Об’єднавчого собору української помісної церкви, але не оголосив їх публічно.

За даними джерел ВВС, текст Томосу — це «досить короткий документ — на три сторінки». За словами радника українського президента Ростислава Павленка, текст Томосу «передбачає незалежність української церкви та входження її в сімʼю з чотирнадцяти помісних церков». На тексті Томосу базується статут нової помісної церкви України. Проект статуту також ухвалив Синод Вселенського патріархату. Він буде представлений для затвердження учасникам Об’єднавчого собору.

Синод Вселенського патріархату ухвалив також дату проведення Обʼєднавчого собору нової української церкви, але свідомо не включив її в підсумкове комюніке. За словами співрозмовників, «Вселенський патріархат [має намір] провести цей захід у грудні цього року». Це підтверджує депутат Держдуми Росії Сергій Гаврилов, який зустрівся з патріархом Варфоломієм після Синоду. Дату Об’єднавчого собору Вселенський патріархат може повідомити на початку наступного тижня.

Сам собор проводитиметься у Києві, найімовірніше, у Софійському соборі, який має статус історико-культурного заповідника і не використовується жодною церквою України. Ієрархів усіх православних церков України, зокрема й Московського патріархату, запросять взяти участь у створенні нової церкви. Модератором собору може стати митрополит Галльський Еммануїл. Учасники собору мають сформувати нову церкву, схвалити її статут та обрати предстоятеля.

Новообраний предстоятель має прибути до Стамбула, «де [після] співслужіння зі Вселенським патріархом він отримає Томос, підписаний усіма членами Синоду Константинопольського патріархату». Саме тому, як пояснює Павленко, цей документ зараз не показують, «тому що він є непублічним, унікальним документом, який вручається один раз одній людині».