Євросоюз дав Україні 500 млн євро. На що підуть кошти і коли їх віддавати?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Європейська комісія перерахувала Україні перший транш четвертої програми з макрофінансової допомоги ЄС номінальним обсягом €500 млн. Про це у вівторок, 11 грудня, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Євросоюз надав Україні ці кошти у вигляді позики на термін до квітня 2033 року, під 1,25% річних.

Як запевнили в Мінфіні, отримана макрофінансова допомога буде спрямована до державного бюджету. Зазначимо, що кошти, які Україна отримує від Міжнародного валютного фонду (МВФ), йдуть переважно до золотовалютного резерву країни.

Зокрема, як зазначили в міністерстві, гроші від Євросоюзу підуть на «забезпечення впровадження структурних реформ». Серед вимог, які Україна повинна виконати для отримання макрофінансової допомоги ЄС, — боротьба з корупцією, покращення якості державного управління та податкової системи, реформа енергетичного сектору, соціальної політики і корпоративного управління в державних підприємствах, а також реформа системи управління державними фінансами.

«Міністерство фінансів вдячне ЄС за дієву підтримку для України. Спільними зусиллями уряд, Верховна Рада і президент продовжать здійснювати програму реформ для того, щоб Україна була добрим сусідом і партнером Євросоюзу, а головне — задля економічного розвитку та зростання добробуту кожного українця», — зазначила міністр фінансів Оксана Маркарова.

  • 9 березня 2018 року Євросоюз запропонував Україні нову, четверту програму макрофінансової допомоги. За цією програмою протягом двох років Україна отримає фінансову допомогу двома траншами по €500 млн.
  • Обсяг четвертої програми для України становить €1 млрд. Метою виділення коштів є «економічна стабілізація та програма проведення структурних реформ».
  • Третя програма макрофінансової допомоги Україні завершилася у січні 2018 року без виплати останнього траншу в розмірі €600 млн, бо Україна не змогла виконати умови для його отримання.
  • Україна виконала основні умови для схвалення Міжнародним валютним фондом нової 14-місячної програми фінансування на $3,9 млрд. Щоб МВФ схвалив нову програму, Україна повинна була підняти ціни на газ для населення і прийняти держбюджет на 2019 рік з дефіцитом, що не перевищує встановлені МВФ межі.
  • Як запевнили у Фонді в кінці листопада, воєнний стан, який введено в 10 областях України, не стане перешкодою для здійснення нової програми МВФ.