«Українські Новини»: Україна може отримати кредит МВФ $1,5 млрд у середині грудня. Основні умови виконані

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Українські Новини»: Україна може отримати кредит МВФ $1,5 млрд у середині грудня. Основні умови виконані

Палінчак Михайло / УНІАН

Україна виконала основні умови для схвалення Міжнародним валютним фондом нової 14-місячної програми фінансування на $3,9 млрд, йдеться в матеріалі «Українських Новин».

Аби МВФ схвалив нову програму, Україна мала підняти ціни на газ для населення і прийняти держбюджет на 2019 рік. «Враховуючи процедури МВФ, нова програма може бути затверджена радою директорів кредитора у другій декаді грудня», — пише видання. Перший транш кредиту надійде на рахунок Національного банку через кілька днів після рішення ради директорів.

Однак спершу МВФ проаналізує закон про держбюджет, після того, як в офіційній пресі опублікують його остаточну редакцію. Однак, швидше за все, питань не виникне — основні параметри, узгоджені з МВФ, не змінилися. Дефіцит залишився в межах допустимого — 2,3% ВВП, інфляція — 7,4%, зростання ВВП — 3%.

Крім того, МВФ очікує на підвищення тарифів на тепло й гарячу воду для населення, але рішення про нову програму і виділення першого траншу кредиту може прийняти раніше. Тим часом Національна комісія держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг вже схвалила підвищення тарифів на тепло.

За інформацією видання, перший транш кредиту складе $1,5 млрд, другий і третій транші по $1,2 млрд. Перший транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу в $500 млн може бути виділений одразу після отримання грошей від МВФ.