Вночі: Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків, США застосували санкції проти трьох чиновників КНДР, а в Instagram зʼявилися голосові повідомлення

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вночі: Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків, США застосували санкції проти трьох чиновників КНДР, а в Instagram зʼявилися голосові повідомлення

Wikimedia Commons

Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові 10 грудня з президентом Росії Володимиром Путіним закликала забезпечити безперешкодний прохід суден через Керченську протоку. Крім того, глава німецького уряду висловилася за звільнення Росією 24 українських моряків, захоплених під час прямування з Одеси до Маріуполя. Сторони також обговорили проблему «транзиту російського газу через територію України після 2019 року».

США запровадили санкції проти трьох північнокорейських високопосадовців

США 10 грудня застосували санкції проти трьох північнокорейських офіційних осіб, у тому числі головного помічника лідера КНДР Кім Чен Ина. Міністерство фінансів США пояснило це «триваючими і серйозними порушеннями прав людини та цензурою». Санкції заморожують будь-які активи, які зазначені посадові особи можуть мати у Сполучених Штатах. Їм також заборонено брати участь у будь-яких операціях з ким-небудь у США. Під дію обмежень підпали Рін Хе Чо, який очолює Відділ організації і керівництва Робочої партії Кореї, міністр держбезпеки Кен Чон Тхе та директор Департаменту з пропаганди та агітації Кван Хо Пак.

У Оттаві відбулася акція на підтримку українських політичних вʼязнів

Twitter / Michael MacKay

Українська громада провела під будівлею канадського парламенту у Оттаві мітинг на підтримку в’язнів Кремля. В акції взяло участь близько півсотні осіб, серед яких було й три депутати парламенту від різних партій. Вони закликали до суворіших санкцій проти Росії, збільшення військової підтримки України, негайного звільнення моряків та інших незаконно утримуваних Росією українців , а також розширення присутності НАТО у Чорному та Азовському морях.

Держдеп США назвав «Північний потік-2» політичним тиском

У Вашингтоні вважають російські ініціативи з побудови газопроводу «Північний потік-2», а також «Турецький потік» політичними інструментами, які далекі від власне комерційних проектів. Про це заявив помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіс Феннон під час телефонної прес-конференції 10 грудня. Він підкреслив, що, на відміну від практики в США, російські енергетичні компанії є продовженням державної політики, а «російська держава використовує енергоресурси для примусових політичних цілей». Зокрема, за його словами, «через «Північний потік-2» Росія прагне збільшити важелі впливу на Захід, відокремлюючи водночас Україну від Європи».

В Instagram можна обмінюватися голосовими повідомленнями

У соціальній мережі Instagram зʼявилася можливість надсилати голосові повідомлення у приватних листуваннях. Опція стала доступна з 10 грудня. Щоб відправити голосове повідомлення, потрібно натиснути на значок мікрофона в Direсt та утримувати його. Максимальна довжина голосового повідомлення — одна хвилина.