Верховний суд спростував поновлення на посаді «кримського судді» Чорнобука, якого заарештували за підозрою у держзраді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд спростував інформацію про поновлення на посаді судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерія Чорнобука, звільненого у 2016 році за порушення присяги, повідомляє прес-служба суду.

У суді зазначили, що рішення про визнання незаконною та скасування постанови Верховної Ради про звільнення Чорнобука не є підставою для його поновлення на посаді судді.

Верховний суд пояснив, що питання про звільнення Чорнобука з посади судді належить до повноважень Вищої ради правосуддя.

Більше того, суд пояснив, що Чорнобука, відповідно до законодавства, не повідомили про проведення позачергового пленарного засідання, на якому розглядатиметься питання про його звільнення. «Це призвело до порушення гарантованого позивачеві права на участь у процесі прийняття рішення та поставило під сумнів безсторонність самої процедури звільнення судді з посади, зокрема за об’єктивним її критерієм», — повідомили в суді.

Крім того, Верховний суд звернув увагу на те, що 29 вересня, коли Верховна Рада ухвалювала рішення про звільнення Чорнобука, на засіданні парламенту зареєструвалися 264 народні депутати, тоді як участь у голосуванні взяло 278 народних депутатів.