Звіт SIPRI: Україна погіршила позицію в рейтингу виробників зброї

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна посіла 81-е місце в рейтингу топ-100 найбільших виробників і постачальників озброєння за 2017 рік. Згідно зі звітом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI), держконцерн «Укроборонпром» виручив від продажу $1,02 млрд.

При цьому «Укроборонпром» у рейтингу опустився на два пункти порівняно з минулим роком. Причини погіршення позицій України в рейтингу SIPRI не вказує.

Світовим лідером з виробництва та продажу залишається США. Частка американців на ринку становила за 2017 рік 57% ( $226,6 млрд). Варто зазначити, що в списку зі ста провідних світових збройових компаній 42 — американські.

Друге місце зайняла Росія, обігнавши Велику Британію, яка з 2002 року трималася на другій позиції після США. Частка Росії з продажу зброї склала 9,5%. За минулий рік РФ продала озброєння на $37,7 млрд.

Третє місце зайняла Велика Британія, частка її компаній на ринку склала 9%. Британські компанії є провідними виробниками озброєння в Західній Європі, потім ідуть французькі зброярі.

Варто зазначити, що до рейтингу не увійшли китайські компанії, оскільки у SIPRI відсутні дані про їх результати та прибуток.