Командувач ВМС Воронченко: Україна повинна створити «москітний флот» зі швидкісних катерів

Дата:
Командувач ВМС Воронченко: Україна повинна створити «москітний флот» зі швидкісних катерів

Гонтар Володимир / УНІАН

Україна для захисту прибережного моря повинна якнайшвидше створити «москітний флот» — сукупність невеликих, але швидкісних і маневрених кораблів. Про це в інтервʼю theБабелю заявив командувач Військово-морськими силами ЗСУ Ігор Воронченко.

За його словами, створення «москітного флоту» передбачено стратегією ВМС до 2035 року. Зараз в України немає потужного корабельного складу, який би міг діяти у виключній морській економічній зоні.

«Нам потрібні катери, у яких мореходність вища, і кораблі, здатні діяти у виключній морській економічній зоні. Як ви знаєте, бойовий корабельний склад залишився [в Криму]. У нас є лише один фрегат, один ракетний катер, СДК [середній десантний корабель]. За ці роки ми не змогли б швидко побудувати ці катери і кораблі типу «корвет», — додав Воронченко.

У найближчих планах ВМС — модернізація вже існуючих катерів і створення нових за державною програмою суднобудування з 2019 по 2038 рік.

«У грудні ми зможемо збільшити радіус дії і для «Гюрзи» [малі броньовані артилерійські катери], і для «Кентаврів» [броньовані десантно-штурмові катери]. І я добʼюся, щоб була закладена «Лань» — це потужна зброя з протикорабельними ракетами. І добʼємося, щоб тривала програма будівництва корвета», — заявив Воронченко.

Повну версію інтервʼю командувача ВМС Ігоря Воронченко читайте на theБабелі в матеріалі «Ніхто не очікував, що Росія почне стріляти в спину».