Командувач ВМС Воронченко запропонував себе в обмін на 24 українських моряки в Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Командувач ВМС Воронченко запропонував себе в обмін на 24 українських моряки в Росії

Марків Михайло / УНІАН

Командувач Військово-морських сил ЗСУ Ігор Воронченко запропонував себе в обмін на 24 українських моряки, яких 25 листопада захопила Росія в Керченській протоці. Про це адмірал заявив в інтервʼю газеті Bild.

«У мене розривається серце, коли я бачу своїх солдатів, яких протизаконно утримують в Росії», — заявив глава ВМС.

Воронченко стверджує, що готовий потрапити в російську вʼязницю, якщо президент РФ Володимир Путін відпустить на свободу затриманих моряків.

Адмірал також вважає, що кораблі НАТО не змогли б допомогти країні в Азовському морі. Однак закликав НАТО розширити свою присутність у Чорному морі.

«Існує угода від 2003 року, за якою будь-якому військовому судну для заходу в Азовське море необхідно дозвіл і від України, і від Росії. Це означає, що навіть якщо б Україна хотіла, Росія б цього не дозволила», — підкреслив Воронченко.

  • 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу», коли той разом з іще двома броньованими катерами «Нікополь» і «Бердянськ» переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили. Також вони затримали 24 моряки.
  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці. Після цього військових вивезли в СІЗО «Лефортово» в Москві.
  • Україна наполягає на негайному звільненні моряків, називаючи їх полоненими, і звинувачує Росію в агресії в Азово-Керченській акваторії.