Вночі: у «Борисполі» сталася аварія з літаком, вручена альтернативна Нобелівська премія з літератури, а в CNN дізналися останні слова журналіста Хашоггі перед смертю

Дата:

У «Борисполі» літак потрапив в аварію під час посадки, злітну смугу закрили

У міжнародному аеропорту «Бориспіль» літак «Белавіа» з Білорусі здійснив жорстку посадку. У результаті аварії смугу закрили для польотів. Через перевантаження інших злітно-посадкових смуг «Борисполя» частину рейсів спрямовували до Харкова та Одеси. Через інцидент адміністрація перенаправила в інші аеропорти 11 літаків, повідомив директор «Борисполя» Павло Рябікін .За його словами, при вирулюванні літак «Белавіа» збив ліхтарі. У нього подряпаний обтікач. Інших пошкоджень немає. Аеропорт працює в штатному режимі.

Вручена альтернативна Нобелівська премія з літератури

У неділю, 9 грудня, у Стокгольмі відбулась церемонія нагородження альтернативною Нобелівською премією з літератури, заснованою Новою академією Швеції. Нагороду отримала французька письменниця Маріз Конде. Церемонія пройшла в стокгольмському клубі Berns і транслювалася в Facebook. Письменниці 81 рік. Вона народилася в 1937 році в Гваделупі (заморський департамент Франції). Конде пише романи, новели, книги для дітей, пʼєси та есе англійською і французькою мовами.

У CNN дізналися останні слова журналіста Хашоггі перед смертю

«Я не можу дихати», — такими були останні слова саудівського журналіста Джамаля Хашоггі перед смертю. Про це пише телекомпанія CNN із посиланням на джерело, яке ознайомилося із перекладом стенограми аудіозапису злочину. Зазначається, що це було організоване вбивство, а вбивці журналіста періодично телефонували і повідомляли про те, що відбувалося. Турецькі чиновники вважають, що дзвінки були зроблені високопосадовцям в Ер-Ріяд. Зазначено, що на аудіозаписі грає музика, яку включили спеціально для того, щоб заглушити шум боротьби з журналістом і подальше розчленування його тіла.

Китайське МЗС викликало американського та канадського послів

Китайське МЗС викликало послів США та Канади у Пекіні через затримання у Ванкувері за запитом США фінансової директорки китайського технологічного гіганта Huawei Technologies Мен Ваньчжоу. Китай закликав країни негайно звільнити затриману та погрожує серйозними наслідками.

Макрон виступить зі зверненням до громадян через протести у Франції

Президент Франції Емманюель Макрон на початку тижня виступить зі зверненням до громадян країни через масштабні протести, які не стихають вже кілька тижнів. За даними AFP, звернення заплановане на вечір понеділка, 10 грудня. Джерела агентства повідомили, що сьогодні вранці Макрон зустрінеться з представниками профспілок та роботодавців, а також місцевою владою, щоб обговорити ситуацію.