Сорбонна зачинилася через протести «жовтих жилетів» у Парижі

Дата:
Сорбонна зачинилася через протести «жовтих жилетів» у Парижі

Facebook / Sorbonne Université

Ректорат французького університету Сорбонна, розташованого в Латинському кварталі Парижа, зачинив центральну будівлю навчального закладу в четвер, 6 грудня, — як для студентів, так і для співробітників.

«Будинок Сорбонни зачинено для учнів та всього персоналу на весь четвер за рішенням ректорату університету», — йдеться в повідомленні Сорбонни у Twitter.

Місцева радіостанція «Європа-1» зазначає, що рішення про закриття головної будівлі університету було прийнято після того, як група активістів спробувала проникнути на територію Сорбонни.

«Обʼєкт був закритий в якості заходів безпеки, заняття скасовані», — підкреслили в керівництві університету.

На суботу, 8 грудня, у Парижі запланована чергова масова акція протесту «жовтих жилетів». Влада французької столиці в межах заходів з безпеки оголосила, що ряд історичних, культурних та туристичних обʼєктів 8 грудня не працюватимуть. Зокрема йдеться про Великий палац (Гран-Пале, відомий великий культурний центр).

«Жовті жилети» вже кілька тижнів протестують проти рішення влади підвищити ціни на бензин. Проте багато спостерігачів відзначають, що масштабні демонстрації у Франції — показник невдоволення населення роботою уряду загалом.

Під тиском мітингувальників французький уряд ввів піврічний мораторій на зростання податків на паливо. Премʼєр Франції Едуар Філіпп тоді повідомив, що з 15 грудня по 1 березня відбудуться «великі обговорення податків і бюджетних витрат».

Представник французького уряду Бенжамен Гріво заявив, що не виключає додаткових поступок влади французькому руху «жовтих жилетів» у тому, що стосується податків.

  • Протести у Франції почалися 17 листопада. За даними французького МВС, в демонстраціях беруть участь понад 287 тис. чоловік. Крім зниження цін на паливо, вони вимагають зниження податків і підвищення мінімального розміру оплати праці.
  • Внаслідок протестів загинули три людини, сотні отримали тілесні ушкодження. Третьою жертвою стала 80-річна жінка з Марселя, вона отримала поранення від розриву сльозоточивої гранати, яка залетіла до неї у квартиру.
  • Єлисейський палац ухвалив рішення про скасування запланованого на 2019 рік підвищення податків, зокрема на паливо, що було однією з вимог «жовтих жилетів», які протестують із середини листопада.