ФСБ намагалася впровадити в Україну своїх агентів під виглядом священиків

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
ФСБ намагалася впровадити в Україну своїх агентів під виглядом священиків

Пресслужба президента російської федерації

Федеральна служба безпеки Росії намагалася завербувати українця як розвідника, щоб він збирав дані під виглядом ченця. Про це йдеться в повідомленні СБУ на офіційній сторінці у Facebook.

Українець родом з Чернівців проживав у Криму. Після анексії півострова ним зацікавилися російські спецслужби через його проукраїнську позицію. Він жив як послушник на території одного з монастирів. ФСБ вирішили використовувати його по релігійній лінії. За їх задумом, йому потрібно було виконувати розвідувальні завдання на території України.

Аби чоловік став більш зговірливим, спецслужби помістили його на примусове лікування у психіатричну лікарню. Через кілька місяців йому вдалося вийти на волю і повернутися на материкову Україну.

Також було встановлено, що одного з росіян ФСБ планувала використовувати для виконання спеціальних завдань у мусульманському середовищі на території РФ і України.

Для цього чоловік повинен був пройти «курс молодого бійця» в освітніх установах релігійної спрямованості Близького Сходу або Південної Азії. Після відмови його заарештували за звинуваченням у поширенні наркотиків. Пізніше йому знову запропонували співпрацювати. Він відмовився і терміново покинув Росію. Зараз він сподівається отримати статус біженця і залишитися жити в Україні.