Позачергове засідання Ради: як голосуватимуть фракції за введення воєнного стану в Україні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Позачергове засідання Ради: як голосуватимуть фракції за введення воєнного стану в Україні

Сироткіна Анастасія / УНІАН

У Керченській протоці 25 листопада російські прикордонники обстріляли та захопили три українські кораблі, які переходили з порту Одеса в порт Маріуполь. Поранено шістьох моряків ВМС України. Після цього у ніч на понеділок, 26 листопада, президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду на 60 днів ввести воєнний стан.

Рада збереться для розгляду цього питання о 16:00 26 листопада. Імовірно, позачергове засідання парламенту буде закритим. Однак вже відомо, які фракції та групи підтримають запровадження режиму воєнного стану, а хто бойкотуватиме голосування.

«Блок Петра Порошенка»

БПП підтримує рішення запровадити воєнний стан в Україні на 60 діб.

«Фракція Партії «Блок Петра Порошенка» візьме участь у засіданні Верховної Ради та закликає колег по парламенту зібратись на позачергове засідання парламенту і прийняти рішення про введення воєнного стану в Україні», — йдеться в заяві політсили .

«Народний фронт»

Один з лідерів «Народного фронту» та секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов підтримав пропозицію президента ввести воєнний стан строком на 60 діб. Він назвав дії Російської Федерації проти кораблів українських ВМС «збройною агресією проти України».

Фракція «Радикальної партії Олега Ляшка»

Фракція вирішила підтримати рішення РНБО про введення воєнного стану в Україні. Про це повідомив нардеп Ігор Мосійчук.

Водночас парламентарі наполягають, щоб Рада вже сьогодні ухвалила постанову про призначення виборів президента на 31 березня 2019 року.

«УКРОП»

У партії вважають, що воєнний стан треба запровадити лише на території, прилеглій до районів бойових дій, — у Донецькій, Луганській областях і акваторії Азовського моря.

«УКРОП також вважає, що в нинішній ситуації оголошення воєнного стану на всій території України є недоцільним», — заявили у політсилі.

«Самопоміч»

Керівник партії «Самопоміч» Андрій Садовий підтримує введення воєнного стану.

«Давно пора, і приводів було вже достатньо, починаючи з березня 2014 року. Президент зробив те, що від нього весь цей час вимагала Конституція. Можливе перенесення виборів не вважаю проблемою. Закон є закон», — заявив він.

Водночас одна з лідерів фракції у парламенті Оксана Сироїд заявила, що воєнний стан мав бути введений ще з лютого 2014 року у Криму, з квітня — в Донецькій та Луганській областях.

«І сьогодні введення воєнного стану потрібне, разом із рішенням про застосування ЗСУ», — написала вона на своїй сторінці у соцмережі.

Фракція також наполягає, щоб засідання Верховної Ради було відкритим.

«Батьківщина» та «Опозиційний блок»

У прес-службі «Батьківщини» та «Опозиційного блоку» theБабелю повідомили, що наразі тривають наради, на яких фракції поки вирішують, як будуть голосувати на позачерговому засіданні Ради.

«Опозиційна платформа — За життя»

Нове міжфракційне депутатське об’єднання «Опозиційна платформа — За життя», співголовами якого є нардепи Юрій Бойко та Вадим Рабінович, не збирається голосувати за введення в Україні воєнного стану.

«Я не бачу для себе, і я впевнений, що мої колеги мене підтримають, підтримки цього рішення про введення військового стану, тому що він нічого не дасть для вирішення питання деескалації конфлікту. Ми для себе голосування позитивного не бачимо», — сказав Бойко ефірі телеканалу «112 Україна».