У Конгресі США засудили агресію Росії на Азові. Трампа закликали притягнути Путіна до відповідальності

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Конгресі Сполучених Штатів Америки засудили протиправні дії Росії в Азовському морі, повідомило посольство України у США на сторінці у Facebook. Заяву зробив конгресмен та співголова Українського конгресового кокусу Брайян Фіцпатрік.

«Зухвале порушення Росією міжнародного права в Азовському морі та провокаційні атаки щодо суверенітету України є абсолютно неприйнятними. Росія повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку, дозволивши українським суднам вільно використовувати українські порти», — йдеться в заяві.

Конгресмен наголосив, що США не повинні ігнорувати агресію Росії проти України.

«Я наполегливо закликаю президента й адміністрацію [CША] притягнути до відповідальності Володимира Путіна на наступному тижні на саміті G20. Ми повинні стати пліч-о-пліч з українцями», — додав конгресмен.

  • 25 листопада загострилася ситуація в Керченській протоці. Уранці російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеса в порт Маріуполь. Під час виходу суден з Керченської протоки російські прикордонники відкрили по ним вогонь і поранили шістьох моряків.
  • В результаті буксир «Яни Капу» і бронекатери «Бердянськ» і «Нікополь» українських ВМС були захоплені російськими суднами та доставлені в порт анексованої Керчі.
  • Рада Безпеки Організації об’єднаних націй проведе екстрену нараду через агресивні дій Росії проти України в Азовському морі.
  • Євросоюз закликав обидві сторони діяти з максимальною стриманістю для негайної деескалації ситуації.
  • Міністерство закордонних справ закликало союзників та партнерів України застосувати нові та посилити чинні санкцій проти Росії, а також надати Україні військову допомогу для захисту територіальної цілісності та суверенітету.
  • У ніч на понеділок, 26 листопада, президент Петро Порошенко попросив Верховну Раду ввести воєнний стан. Він триватиме 60 діб. Рада збереться для розгляду цього питання в понеділок, 26 листопада, о 16:00.