The Wall Street Journal: США готові почати судовий процес проти Ассанжа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральна прокуратура США готова відкрити кримінальну справу і почати процес проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, повідомляє з посиланням на обізнані джерела газета The Wall Street Journal.

Ймовірність передачі Ассанжа американському правосуддю зростає. Відносини Ассанжа з Еквадором, у посольстві якого він ховається в Лондоні, значно погіршилися. Особливо — після приходу до влади президента Леніна Морено, який називає Ассанжа «каменем в еквадорському черевику». Президент неодноразово заявляв, що перебування Ассанжа у посольстві не може тривати вічно.

Відносини погіршилися після того, як засновник Wikileaks порушив обіцянки не втручатися в політику, які дав Еквадору. Він виступив на боці каталонських сепаратистів і розкритикував висилку Великою Британією російських дипломатів у відповідь на отруєння Сергія Скрипаля.

Видання пише, що Еквадор націлений на поліпшення відносин із США та підвищення обсягів двосторонньої торгівлі. Разом з тим, Міністерство закордонних справ Еквадору заявило, що поки не отримувало запит на екстрадицію Ассанжа.

Як відзначає The Wall Street Journal, Генпрокуратура може відкрито предʼявити звинувачення в шпигунстві особисто Ассанжу в надії, що надані докази спонукають владу Еквадору видати його.

Спецпрокурор Роберт Мюллер, який веде розслідування щодо російського втручання в президентську кампанію у США 2016 року, назвав WikiLeaks «пособником російської розвідки», який несе відповідальність за розголошення тисяч конфіденційних документів Демократичної партії, викрадених хакерами. Як заявив адвокат Ассанжа Баррі Поллак, «судове переслідування за публікацію чесної інформації створить небезпечний прецедент».