У Латвії затримали екс-президента CityCommerce Bank. В Україні його звинувачують у привласненні 300 млн гривень

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У Латвії затримали екс-президента CityCommerce Bank. В Україні його звинувачують у привласненні 300 млн гривень

ВКонтакте / Рэйнис Тумовс

Правоохоронні органи Латвії затримали колишнього президента CityCommerce Bank (Міський комерційний банк) Рейніса Тумовса за запитом України, повідомляє Національна поліція.

За даними слідства, у 2013—2014 роках Тумовс і голова правління банку Дмитро Грабовецький видавали кредити фіктивним фірмам, а кошти легалізували через підконтрольні їм комерційні структури. Кредити фіктивним підприємствам надавали під забезпечення майна, вартість якого була завищена в десятки разів. Таким чином банку завдали збитків майже на 300 млн грн.

У 2017 році керівників банку було оголошено у міжнародний розшук. Тумовса затримали в Латвії і заарештували на рік. Головне слідче управління Нацполіції готує матеріали для його екстрадиції. Грабовецький отримав громадянство Росії і виїхав до анексованого Криму.

Обом посадовцям повідомлено про підозру: президенту — у привласненні, розтраті або заволодінні майном, а також у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу), а голові правління — у привласненні, розтраті або заволодінні майном (ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу). Керівникам компаній, через які виводили гроші, повідомили про підозру за фіктивне підприємство (ст. 205 Кримінального кодексу).

У листопаді 2014 року Національний банк визнав CityCommerceBank неплатоспроможним і призначив тимчасову адміністрацію. Ліквідація банку продовжена до 19 березня 2019 року.