НАБУ з’ясувало, хто стежив за синагогою в Києві. Це були правоохоронці, але не детективи бюро

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Національне антикорупційне бурю заявляє, що виявило осіб, які стежили за Центральною синагогою в Києві в кінці жовтня цього року.

Як повідомлено на сайті відомства, за синагогою стежили працівники іншого українського правоохоронного органу.

«Для збереження довіри до правоохоронної системи України бюро не називатиме, до якого саме органу належать ці особи», — йдеться в повідомленні.

НАБУ заявляє, що не здійснювало візуального спостереження за будівлею і не встановлювало жодних пристроїв у приміщенні.

«Вимагаємо спростувати інформацію щодо будь-якої причетності НАБУ до так званого «спостереження» за синагогою і тиску на єврейську общину Києва», — додали у відомстві.

  • Про стеження за синагогою в кінці жовтня заявив головний рабин України Моше Реувен Асман. За його словами, служба безпеки єврейської громади виявила осіб, які спостерігали за діяльністю синагоги та її вірян. Вони використовували транспорт із підробними номерними знаками.
  • Із власних джерел громада встановила, що ці особи причетні до діяльності Національного антикорупційного бюро. Головний рабин тоді підкреслив, що це не перший випадок такої поведінки НАБУ.
  • У свою чергу НАБУ спростувало заяву єврейської спільноти. У бюро запевнили, що сфокусовані на діяльності вищих посадових осіб у державній владі, «безвідносно до їхньої належності до релігійних чи будь-яких інших громад».
  • Джерела агентства «Українські новини» повідомили, що в синагозі могли прослуховувати депутата Верховної Ради Георгія Логвинського («Народний фронт»).
  • Згодом у мережі опублікували відео, на якому нібито зафіксовані агенти НАБУ біля синагоги.