Справа Товстого Леонарда: екс-капітан ВМС США таємно писав листи від імені бізнесмена. Йому платили за це «брудні» гроші

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Справа Товстого Леонарда: екс-капітан ВМС США таємно писав листи від імені бізнесмена. Йому платили за це «брудні» гроші

Marc Benshetler / U.S.Navy

США продовжує стрясати один з найгучніших корупційних скандалів в історії Військово-морського флоту — справа «Товстого Леонарда» (за імʼям головного фігуранта — бізнесмена Леонарда Френсіса, його зріст близько 2 м, вага 150 кг). Мова йде про хабарництво, до якого причетні великі військові чини.

Свою провину на процесі визнав ще один фігурант — екс-капітан ВМС США Джефф Бреслау. Він працював «гострайтером» для Леонардо Френсіса — писав для нього листи і тези зустрічей з військовими чиновниками, яких бізнесмен потім підкуповував у своїх інтересах, передає CNN.

Що таке «справа Товстого Леонарда»?

Власник компанії Glenn Defence Marine Asia Леонард Френсіс давав хабарі офіцерам і командуванню ВМФ США за те, що вони на тендерах обирали його фірму для ремонту та обслуговування кораблів під їх командуванням. Він також купував інформацію про переміщення військових кораблів США й інші секретні дані.

За ці «витоки» Френсіс не тільки платив гроші офіцерам, але і влаштовував розкішні вечірки, оплачував послуги повій і відпочинок. Серед хабарів фігурують годинник за $25 тис., коробки з сигарами Cohiba за $2 тис., коньяк такої ж вартості та номери в готелях по $600 за ніч.

Розслідування триває з 2013 року, вже заарештовані три десятки військових і проведено понад 200 перевірок. Усі обвинувачені офіцери займали високі командні та штабні посади.

Леонард Френсіс був заарештований під час спецоперації, він визнав свою провину і чекає на вирок. Прокурори називають цей процес «зрадою Військово-морського флоту США в епічних масштабах».

Хто такий Джефф Бреслау?

Екс-капітан Джефф Бреслау складав листи для «Товстого Леонарда», готував теми для перемовин із представниками флоту та надавав інші піар-послуги. Усе це він робив потайки від керівництва ВМС. За свої послуги він отримав загалом $65 тис. З березня 2012 по вересень 2013 року він «створив, переглянув або відредагував» десятки документів, а також написав щонайменше 135 електронних листів з порадами для Френсіса.

У лютому 2019 Бреслау оголосять вирок. Йому загрожує до пʼяти років вʼязниці і штраф у розмірі $250 тис.