У Греції археологи розкопали руїни троянського міста Тенея

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Греції археологи розкопали руїни троянського міста Тенея

Ministry of Culture and Sport of Hellenic Republic

В області Коринфія на півострові Пелопоннес археологи знайшли залишки стародавнього міста Тенея, побудованого полоненими з Трої після війни XIII—XII століть до н. е., яку Гомер описав в «Іліаді». Про це повідомляє ТАСС з посиланням на міністерство культури і спорту Греції.

Розкопки проводилися з 1 вересня по 10 жовтня поблизу селища Хіліомоді. Археологи виявили поховання з коштовностями, десятки рідкісних монет, а також залишки поселення, які підтверджують, що в цьому місці знаходилося стародавнє і досить багате місто, засноване полоненими, що вижили під час Троянської війни.

Тенея (грец. Τενέα) — давньогрецьке місто-держава на північному сході Пелопоннесу, за 20 км на північ від Мікен. За переказами, поселення заснував мікенський цар Агамемнон, розселивши в ньому полонених троянців, які збудували в місті храм Аполлона Тенейського

«Примітно, що вдалося розкопати залишки міста, вимощені дороги, архітектурні споруди», — пояснила керівник розкопок.

Археологи виявили в руїнах будівель глиняні, камʼяні і мармурові підлоги, а деякі з стін були дуже ретельно побудовані.

Досі місцезнаходження Тенеї визначалося, головним чином, за історичними документами, а нинішні знахідки є доказом того, що це місто справді існувало.

Розкопки велися на виявленому у 2016—2017 роках кладовищі елліністичної і римської історичних епох, а потім на сусідній території, де вперше були знайдені і розкопані залишки будівель давньої Тенеї.

У похованнях знайшли багаті похоронні дари: вази, золоті та бронзові прикраси, монети та інші предмети.

«Серед знахідок виділяється залізне кільце з печаткою, що зображає елліністичного бога достатку, родючості, підземного царства і загробного життя Серапіса — він сидить на троні, а поруч з ним — триголовий пес Цербер, який, згідно з міфами, охороняв вихід з царства мертвих Аїда», — зазначили в міністерстві культури і спорту Греції.