УПЦ МП відмовилася брати участь у створенні автокефальної церкви в Україні та розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
УПЦ МП відмовилася брати участь у створенні автокефальної церкви в Україні та розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Українська православна церква Московського патріархату відмовилася брати участь у створенні автокефальної Української православної церкви, йдеться в постанові Собору єпископів УПЦ МП.

«Процес надання так званого Томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України. За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української православної церкви до цих процесів вважаємо неможливим», — йдеться в постанові.

В УПЦ МП звинуватили Вселенський патріархат у тому, що він, знявши анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія, «сам став на шлях розколу». Собор єпископів вважає рішення Вселенського патріархату від 11 жовтня стосовно українського церковного питання «недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили». «У зв’язку з цим євхаристійне спілкування Української православної церкви з Константинопольським патріархатом на даний час є неможливим і припиняється», — зазначили в УПЦ МП.

Єпископи зазначили, що їх церква є «канонічною та визнаною помісними православними церквами», а подолання церковного розколу має відбуватися «без втручання державних, політичних та інших зовнішніх сил». Також вони вважають, що ті, хто «повертаються з розколу», мають покаятися.

УПЦ МП також обіцяє протидіяти спробам змінити її назву на законодавчому рівні, вважає це дискримінацією і обіцяє захищати свої права «всіма законними засобами, які передбачені «Основами соціальної концепції Української православної церкви», законодавством України та Європейською конвенцією з прав людини».