Польські ультрас відзначили 100-річчя боротьби поляків проти ЗУНР на цвинтарі у Львові

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

Польські футбольні фанати з фаєрами і транспарантами відзначили 100-річчя боротьби поляків проти Західноукраїнської народної республіки на Личаківському цвинтарі у Львові, пише Zaxid.net.

4 листопада група поляків прийшла на польський військовий меморіал («Цвинтар орлят»), який знаходиться на території Личаківського цвинтаря. Вони розгорнули банери з написами «Львівські Орлята, 100 років це гасло польську відвагу прославляє. Сілезія віддає данину для Львова, духовного міста Вроцлава».

Про інцидент стало відомо лише 9 листопада, коли ультрас виклали «фотозвіт» про захід в Facebook. У записі йдеться, що організація «Велика Сілезія» віддала данину памʼяті «найбільшим польським героям, про яких проукраїнська польська держава забула».

Директор Личаківського кладовища Михайло Нагай підтвердив, що така акція біля меморіалу була, але тривала не більше 5 хвилин. «Це було під вечір у неділю. Ми вже потім по камерах подивилися, що всі ті хлопці несанкціоновано зайшли по двоє-троє через задні ворота кладовища. Всього їх було 12. Вони на кілька хвилин розгорнули транспарант і запалили фаєри. Це тривало від 3 до 5 хвилин. У поліцію ми не зверталися, позаяк вони одразу пішли і не здійснювали антиукраїнських провокацій», — розповів він.

«Цвинтар орлят» — меморіал польським військовим, які загинули у 1918—1920 роках у боях з підрозділами ЗУНР і більшовиками. Після того, як у 1920 році Львів зайняли радянські війська, меморіал був частково знищений. Його почали відновлювати тільки в 1980—90 роках з ініціативи польського підприємця Юзефа Бороського. Сучасний меморіал відкрили вже в 2005 році.