У Канаді через три тижні після легалізації майже закінчилася марихуана

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

У Канаді сформувався дефіцит марихуани, яку із 17 жовтня дозволили купувати легально для особистого користування, пише The New York Times.

У провінціях Онтаріо, Квебек і Нью-Брансвік в легальних точках продажу запаси конопель майже закінчилися, або ж продавці просто не встигли виростити і підготувати достатню її кількість. У підсумку люди повертаються до послуг чорного ринку, хоч це й істотно дорожче. За даними видання Vice, в урядових магазинах ціна становить близько $1 за грам марихуани, а на чорному ринку — близько $8.

5 листопада урядове агентство з продажу конопель в Нью-Брансвіку Cannabis NB закрило 10 із 20 магазинів, продавши велику частину запасів, а зі 132 виробників, які отримали дозвіл на вирощування конопель, тільки 78 домоглися ліцензії на продаж марихуани. За тиждень з урядового сайту в магазини надійшло 150 тисяч запитів на покупку «трави», і тут же виник дефіцит. Представник Міністерства охорони здоровʼя Канади Андре Ганьон погодилася, що в деяких провінціях виникли проблеми з поставками марихуани, але вважає це природним процесом формування нової бізнес-сфери.

При цьому чорний ринок марихуани, який хотіли знищити, здавати позиції поки не збирається. Нелегальні продавці вважають, що влада не зможе задовольнити попит, а заборону на продаж без ліцензії легко обійти. І хоча влада проводить рейди і закриває нелегальні магазини, через інтернет канабіс продовжують продавати.

  • З 17 жовтня в Канаді повнолітні можуть легально купувати марихуану для особистого користування. У Канаді один із найвищих у світі рівнів споживання марихуани, особливо серед молоді. Тільки минулого року канадці витратили 5,7 млрд канадських доларів ($4,6 млрд) на використання марихуани як із лікувальною, так і з рекреаційною метою.