У Пакистані випустили з вʼязниці християнку. Жінку хотіли повісити, бо вона випила води з «мусульманського» колодязя

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Пакистані випустили з вʼязниці християнку. Жінку хотіли повісити, бо вона випила води з «мусульманського» колодязя

Irfan Chudhary / Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images

Християнка Азія Бібі вийшла з вʼязниці після восьми років перебування в камері для засуджених до страти, передає BBC.

Минулого тижня її у справі про богохульство виправдав Верховний суд Пакистану.

Про що мова?

У червні 2009 року Бібі працювала на зборі ягід в селі Іттан Валі в окрузі Шекхупура. Там вона випила води з «мусульманського» колодязя. Жінки-мусульманки, що працювали з нею, звинуватили жінку в тому, що вона осквернила воду. Це викликало релігійну суперечку, внаслідок чого на Азію напав розлючений натовп. На місце прибули поліцейські і відвезли жінку до вʼязниці.

У листопаді 2010 року суд Шекхупура засудив її до страти через повішення і оштрафував на суму, еквівалентну $ 1100. Цей вирок викликав широкий міжнародний резонанс. У 2011 році були вбиті губернатор Пенджабу Салман Тасіро і міністр у справах національних меншин Шахбаз Бхатті, які активно захищали засуджену і критикували пакистанську владу.

31 жовтня Верховний суд Пакистану виправдав Азію Бібі, проте під тиском екстремістів їй заборонили виїзд із країни до можливого перегляду рішення Верховного суду за скаргою сторони обвинувачення.

Що тепер?

Як пише ВВС, чоловік Азії Бібі просив надати дружині притулок, побоюючись за її життя. Свою допомогу запропонували кілька країн. Перед цим Пакистан покинув адвокат Бібі, побоюючись за свою безпеку.