Вночі: внуки Франко не дають перепоховати останки диктатора, українця відправили до психлікарні через фейкові замінування, а Саудівська Аравія запустила дослідницький ядерний реактор

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вночі: внуки Франко не дають перепоховати останки диктатора, українця відправили до психлікарні через фейкові замінування, а Саудівська Аравія запустила дослідницький ядерний реактор

Wikimedia Commons

Внуки Франко не дають перепоховати колишнього іспанського диктатора

Уряд Іспанії планував перепоховати останки диктатора Франсіско Франко до кінця жовтня. Але розкрити могилу покійного можна тільки за згодою його близьких, яким належить також і право визначити місце нового поховання. Родичі колишнього глави держави — його семеро онуків – проти перепоховання. Якщо ж воно все-таки відбудеться, то новою усипальницею називають кафедральний собор Мадрида. Така альтернатива владу не влаштовує. Тому перепоховання відкладено.

Саудівська Аравія запустила дослідницький ядерний реактор

Саудівський спадкоємний принц Мухаммед бін Салман запустив перший у своїй країні ядерний дослідницький реактор. Запущений 5 листопада реактор є серед 16, які, посилаючись на постійний розвиток ядерної енергетики Ірану, Саудівська Аравія планує побудувати впродовж наступних двох десятиліть. Вартість цього проекту становить $80 млрд. Ядерні плани викликали стурбованість на Заході щодо можливості ядерної ескалації між двома близькосхідними конкурентами. Як і Тегеран, Ер-Ріяд наполягає, що його єдиною метою є розвиток мирних ядерних технологій. Проте у березні принц Мухаммед попередив, що якщо Іран розвиватиме ядерну зброю, його країна також це зробить.

Українця відправили до психлікарні через фейкові замінування в Івано-Франківську

В Івано-Франківську госпіталізували до психлікарні чоловіка, який 5 разів зумисне неправдиво повідомив про підготовку вибухів у місті. Ухвалою суду обвинуваченого визнали винним у вчиненні злочину за ч. 1, ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу («Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху»). Враховуючи характер і тяжкість захворювання чоловіка, до нього застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу.

Олімпійський комітет США хоче припинити роботу Федерації гімнастики

У звʼязку зі скандалом про сексуальні домагання в Федерації гімнастики США Національний олімпійський комітет хоче відсторонити її від керівництва цим видом спорту на олімпійському рівні. У комітеті підкреслили, що американські гімнасти мають отримувати необхідну для продовження виступів підтримку, а спортивною гімнастикою в США повинна керувати національна федерація, що користується визнанням. Федерація гімнастики США роками покривала тренерів, згодом звинувачених владою в розбещенні малолітніх.

В Японії різко зросла кількість самогубств серед дітей та підлітків

Рівень самогубств серед дітей в Японії досягнув найвищої позначки за останні 30 років. З березня 2016 року до березня 2017-го рахунки з життям звели 250 дітей і підлітків. У наступному році дітей-самовбивць стало в пʼять разів більше, і це найвищий показник з 1986 року. За життя багато хто з них скаржилися на проблеми в сімʼї, знущання однолітків і переживали за своє майбутнє. Однак причини загибелі дуже багатьох дітей так і залишаються незʼясованими, кажуть у школах. Вони не шукали допомоги за життя й не залишали передсмертних записок.