«Жодної заборони». В УПЦ КП прокоментували участь Філарета у виборах глави нової церкви

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Жодної заборони». В УПЦ КП прокоментували участь Філарета у виборах глави нової церкви

Марків Михайло / УНІАН

Жодної заборони на участь патріарха Філарета у виборах глави нової Української православної церкви з будь-якого боку немає і не може бути. Про це у відповідь на заяву представника УПЦ МП митрополита Антонія повідомив архієпископ УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, назвавши заяву УПЦ МП «черговим московським інформаційним вкидом».

«Явна мета — ускладнити ситуацію, посіяти суперечки, перешкодити процесу, що зараз підходить до успішного завершення», — зазначив Зоря.

Він додав, що Філарет має право приймати рішення стосовно своєї участі у виборах глави нової церкви.

«Бути кандидатом чи ні, тобто погодитися прийняти висунення чи відмовитися — особисте канонічне та статутне право патріарха Філарета. Жодної заборони на висунення з будь-якої сторони немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого до досягнення спільної мети — кращого майбутнього для Церкви в Україні», — зауважив архієпископ.

Він підкреслив, що виборчий процес і висунення кандидатур відбуваються лише на Соборі, і варто довіряти лише офіційним заявам щодо процесу, які поширюються від Вселенського патріархату та патріарха Варфоломія, або від Київського патріархату і патріарха Філарета, а також від повноважних представників Президента України і від нього особисто.

Нагадаємо, керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський і Броварський Антоній заявив, що предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет та предстоятель Української автокефальної православної церкви Макарій не зможуть взяти участь у виборах глави єдиної помісної церкви. За його словами, Константинополь заборонив предстоятелям брати участь у виборах.

3 листопада президент Петро Порошенко підписав угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. Глава держави пояснив, що підписана угода «створює всі умови для того, аби процес підготовки до Собору і процес надання Томосу були приведені у відповідність до канонів православної церкви».

При виході Порошенка і Варфоломія з резиденції патріарха до обʼєктивів камер потрапив стамбульський кіт.