Російська партія просила Путіна помилувати режисера Сенцова. У Кремлі відмовили

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Російська партія просила Путіна помилувати режисера Сенцова. У Кремлі відмовили

Російська партія «Яблуко» зверталася до президента РФ Володимира Путіна з проханням помилувати українського політвʼязня Олега Сенцова. Але в Кремлі відповіли, що не будуть розглядати це питання без особистого звернення режисера, повідомлено на сайті російської політсили.

«Право помилування — виняткова прерогатива президента, конституція Росії не обмежує президента в цьому праві. Закликаємо не боятися здійснити цей крок, надзвичайно важливий з гуманітарного, правового та політичного погляду», – так вирішили звернутися в партії до Путіна на її засіданні 28 вересня, коли йшов 139 день голодування Олега Сенцова.

У відповіді на це у президента РФ заявили, що процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого, який звертається до президента країни через адміністрацію виправної установи. Надалі клопотання, поряд з іншими матеріалами, надають у комісію з питань помилування на території субʼєкта РФ, де приймається попереднє рішення про доцільність помилування.

Голова партії «Яблуко» Емілія Слабунова вважає, що така відповідь Кремля говорить про те, що Путін знімає з себе відповідальність за вирішення «дуже важливого політичного і, найголовніше, гуманітарного питання —збереження життя людини», яку звинуватили за політичними мотивами.

У серпні 2015 року російський суд призначив покарання для українського режисера Олега Сенцова — до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня почав голодувати. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнила 64 українських політвʼязні.

Через погіршення здоровʼя українець вирішив припинити голодування з 6 жовтня.

29 жовтня заступник голови Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії Валерій Максименко заявив, що після припинення голодування Сенцов набрав 10 кілограмів.

Сам Сенцов повідомив, що почувається краще, ніж місяць тому.