NYT: Священики Московського патріархату повинні вибрати між тавром «відступників» та «російських агентів»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
NYT: Священики Московського патріархату повинні вибрати між тавром «відступників» та «російських агентів»

УПЦ

Священики УПЦ Московського патріархату в Україні повинні прийняти рішення: приєднатися до нової незалежної церкви, ставши відступниками в очах прихильників їхньої власної церкви, або залишитися осторонь, ризикуючи отримати тавро російських агентів, пише The New York Times .

Газета зазначає, що перед подібним вибором стоять тисячі кліриків, коли Україна готується розірвати відносини з Російською православною церквою. Для української влади важливо вирішити проблему негативного впливу Росії на державу після того, як чотири роки тому РФ анексувала Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі, внаслідок якого загинули більше 10 тис. осіб.

Також обʼєднання церков може допомогти президенту Петру Порошенку отримати підтримку під час виборів 2019 році.

Кремль і Російська православна церква проти цього руху. У РФ порівняли обʼєднання церков з великим розколом 1054 року, коли християнство поділилося на західне (Римська католицька і Старокатолицькі церкви, а також різні напрями протестантизму) і східне (Православні церкви візантійської традиції, Давньосхідні церкви і відокремлені від них спільноти).

Газета пише про митрополита Олександра – члена УПЦ МП, який хоче приєднатися до нової церкви через «отруйну асоціацію з російською державою».

«Ми любимо росіян, ми любимо Росію. Але ми не любимо тих, хто розвʼязав війну з російського боку і підживлює її», — пояснює він.

Його слова перегукується з критиками, які вважають, що Москва використовує УПЦ МП для виправдання свого експансіонізму та підтримки сепаратизму.

«За оцінкою митрополита Олександра, 40—70% церков Московського патріархату приєднаються до нової церкви, хоча у його парафіян є змішані погляди. Дехто підтримує його, а інші виступають проти», — пише NYT.

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

Російська православна церква проти цього рішення. 15 жовтня вона провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії Українській церкві.

Три храми Української православної церкви Московського патріархату подали позов до Верховного суду проти Верховної Ради. Вони просять визнати протиправною та скасувати постанову парламенту від 19 квітня 2018 року, у якій нардепи звертаються до Вселенського патріарха Варфоломія щодо автокефалії для Української церкви.