«Спланована комбінація країни-агресора». Прикордонники не вважають відʼїзд моряків «Норду» обміном

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Державна прикордонна служба не вважає обміном відʼїзд моряків з судна «Норд» у анексований Росією Крим і повернення з Росії сімох українців. Про це йдеться у повідомленні ДПС у Facebook.

Прикордонники наголошують, что моряки з «Норду» — громадяни України і мали право повернутися додому на тимчасово окуповану територію в будь-який час. На адмінкордоні їх виїзд оформили «відповідно до чинного законодавства».

«Відмітимо, невідомо з яких причин, моряки судна «Норд» забажали поїхати додому саме сьогодні, адже вони це могли зробити ще декілька місяців тому. Їм могли погрожувати та тримати в посольстві РФ», — вважають у ДПС.

При цьому те, що Росія відпустила затриманих громадян України, у відомстві вважають природним, «оскільки їх немає у чому звинуватити». Прикордонники наголошують, що повідомлення про обмін є маніпулятивними і не відповідають дійсності, бо всі моряки — громадяни України. «Скоріш за все — це спланована комбінація країни-агресора», — резюмували у ДПС.

У вівторок, з0 жовнтя, сім моряків російського судна «Норд», яке було затримане в Україні, повернулися у Крим, а сім моряків з кораблів «ЯМК-0041» та «ЯОД 21-05» приїхали в Україну. Російські ЗМІ написали, що на адмінкордоні з Кримом відбувся обмін моряків.

Моряки з «Норду» кілька разів намагалися виїхати з України за російськими паспортами, але вдалося це тільки двом. Проти інших розпочали адміністративне провадження. Але в серпні Соломʼянський районний суд Києва закрив справу.